Kéménybélelés

A különféle kivitelezői munkálatok között talán a kéménybélelés az, amely a legnagyobb fokú precizitást és szakmai gyakorlatot igényli.

A tervezéskor számos tényezőt figyelembe venni:

  • a kéményhez csatlakozó készülék típusát (szilárd vagy gáztüzelésű) és teljesítményét
  • a füstgázcsonk méretétét
  • a hőigényt, áramlástechnikai igényt
  • a kémény belső méreteit (szélesség, hosszúság)
  • az elhúzások mértékét (ha vannak)

Fentiek ismeretében lehet meghatározni a kéménybélelés módját.

dscf0276

 

Kérjen műszaki segítséget, ajánlatot, helyszíni felmérést telefonon vagy e-mailben!

A kéménybélelés anyaga és technológiája

Többféle technológia, és többféle alkalmazható anyag létezik, de a kéménybélelés kivitelezési módját alapvetően mindig a tüzelési technológiához kell igazítani. A bélelés lehet koracél vagy alumínium, illetve turbós kéményeknél műanyag, valamint a gáz- és fatüzelésnél egyaránt alkalmazható Furánflex.

A bélelés menete

A kivitelezés során először kivéssük az alsó tisztító idom és a bekötő idom helyét. Ezután méretre szabjuk a béléscsövet, és bevezetjük a kéménybe, majd behelyezzük az alsó tisztító idomot és a bekötő idomot, s a béléscsővel szakszerűen összekötve rögzítjük azokat. Helyreállítjuk a falazatot, bekötjük a füstcsövet, majd végezetül felhelyezzük a kéménysapkát.

Miért kell bélelni a kéményt?

A különböző égéstermékek magas hőfokuk és savas kémhatásuk miatt meggyengíthetik a kéményt. Pl. egy bélelés nélküli téglakéményben a kicsapódott égéstermék idővel tönkretehetei a habarcskötést, kilazíthatja a téglákat, amik így eldugíthatják a kéményt, s a szén-monoxid visszajuthat a lakótérbe. Megfelelő béleléssel ez megelőzhető.

Tegye próbára árainkat és kérjen ajánlatot most!